Bergen

Mr Finney is op reis geweest naar de bergen! Er zijn heel veel verschillende plekken op aarde waar bergen zijn, en al die plekken hebben hun eigen bijzonderheden. Wist je dat de Mount Everest de hoogste berg van de wereld is? Die berg is wel 8844 meter hoog en op de top ligt altijd sneeuw.

Jantoon Reigersma, Simon Townsend en Pim van de Horst zijn met z’n drieën aan het 9000METER-project begonnen. Ze gaan diep in de zee duiken (tot 152 meter diep) en de Mount Everest beklimmen. Dan hebben ze een hoogte van 9000 meter overbrugd! De duik hebben ze inmiddels gemaakt en Mr Finney was erbij!

 

Bergen zijn heel, heel lang geleden ontstaan, maar ze veranderen nog steeds. Weet je hoe dat komt? Op de hele aarde ligt een soort schil: de aardkorst. Als twee stukken van die schil tegen elkaar aanschuiven, wordt de korst omhoog geduwd. Zo ontstaan bergen.

Als je wil zien hoe dat werkt, moet je je handen eens op een tafelkleed leggen en dan naar elkaar toeschuiven. Het tafelkleed gaat dan de lucht in. Zo werkt het ook met bergen!