Ouders en docenten

 Mr Finney

Deze unieke boekenreeks (leeftijdscategorie 5+) en multimedia concept geven kinderen en volwassenen de mogelijkheid om op niet belerende manier in gesprek te gaan met elkaar over de aarde en hoe wij daar mee omgaan. Mr Finney’s positieve, licht filosofische en daadkrachtige blik op de wereld is aantrekkelijk voor zowel kinderen als volwassenen. Mr Finney doet wat kinderen doen en wat volwassenen graag vaker zouden willen doen: simpele maar relevante vragen stellen over de wereld om hem heen. En hij leert dat ‘oplossingen vaak dichterbij liggen dan je denkt’. Mr Finney stimuleert kinderen om veel vragen te stellen; door dit te doen genieten zij niet alleen van Mr Finney’s avonturen maar laten zij ook volwassenen op een frisse manier nadenken over de milieuthema’s die in het boek centraal staan. “Met hun simpele en eerlijke vragen houden kinderen ons volwassenen vaak een spiegel voor over hoe wij denken en handelen,” aldus de makers. Het doel is om via een dialoog een andere mindset te creëren rondom een duurzame manier van leven.

In het eerste boek Mr Finney en de wereld op zijn kop probeert Mr Finney te achterhalen waarom er een vlag is gezet op de bodem van de oceaan (het nieuws over deze gebeurtenis in 2007 is tevens de bron van inspiratie voor de auteur). In het tweede boek, Mr Finney en de andere kant van het water,beleeft Mr Finney avonturen boven én onder water, nadat hij een noodroep heeft ontvangen van zijn vriendin Pinky Pepper over een eiland dat zinkt en dieren die moeten vluchten. Op zoek naar antwoorden stelt Mr Finney opnieuw wezenlijke vragen vanuit zijn onbevangen verwondering, over hoe we omgaan met de aarde en met elkaar.

Mr Finney en de wereld op zijn kop is beschikbaar in de volgende talen:

·         Nederlands – Querido (± 25 000 exemplaren verkocht)

·         Engels – Querido (± 2 000 exemplaren verkocht)

·         Catalaans – Cruïlla (lancering 16-17 november 2010)

·         Spaans – SM Ediciones (lancering voorjaar 2011)

Hoofdkarakters

 Mr Finney
Hij is heel kordaat, een tikkeltje voornaam en nooit overheersend. Hij oordeelt niet maar is wel nieuwsgierig in alles wat hij hoort, ziet, voelt en doet. Hij denkt goed na voordat hij iets onderneemt, maar blijft altijd doortastend.

Pinky Pepper
Zij is stoer, charmant en lief. Ze is een beetje ongeduldig en kan kattig zijn, maar nooit venijnig. Ze is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Slak
Hij is behoudend en een klein beetje onnozel. En toch staat hij uiteindelijk wel open voor verandering, al zal hij er zelf niet zo snel op komen.

De walrus
Hij is de grote baas, het geweten, van de wereld. Hij zet anderen aan tot dialoog en probeert ruzies op te lossen. Hij is oud en ziek en wil het stokje doorgeven aan een nieuwe generatie.

Flingo
Hij is door de walrus aangewezen als de nieuwe baas. Hij is nog wat aarzelend in deze rol maar is wel ambitieus. Hij staat open voor de vragen van Mr Finney.

Het Begin

Laurentien van Oranje nam het initiatief voor het Mr Finney boek. Haar eerste inspiratiebron was het planten van de Russische vlag op de bodem van de oceaan onder de Noordpool in augustus 2007. Het symbool van die vlag, ook nog eens in zo’n kwetsbaar gebied op aarde, liet haar niet meer los. Zij zegt hierover: “Het gaat er niet om met een vinger te wijzen naar een specifieke actie. Maar landje-pik verdraagt zich moeilijk met de grote uitdagingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd. Zo kunnen we klimaatverandering alleen samen oplossen.

We zouden gedreven moeten zijn door de vraag welke wereld we onze kinderen willen nalaten. Kinderen weten bovendien vaak onbevangen de kern van een vraagstuk te raken met hun simpele en eerlijke vragen. Het leek me een uitdaging om door de vragen van kinderen volwassenen aan het denken te zetten.”

Zo vormde zich de gedachte om een kinderboek te schrijven in de vorm van een parabel, waarbij het wel en wee van de aarde en de kracht van vragen centraal staat: “Voor mij is voorlezen altijd een intens en mooi moment van interactie met kinderen, waarbij ze honderduit vragen over de belevenissen in de kinderboeken. Ze zetten mij vaak aan het denken en dat wens ik alle volwassenen toe.”

Auteur & Illustrator

Laurentien van Oranje nam het initiatief voor de Mr Finney boekenreeks en is auteur van Mr Finney. Sieb Posthuma creëerde het Mr Finney character en maakt alle illustraties.

 In december 2008 stuurde Laurentien van Oranje een brief aan Sieb Posthuma met een idee voor een kinderboek, geïnspireerd door de Russische vlag op de bodem van de oceaan onder de Noordpool. Zij hadden elkaar al eerder ontmoet in het kader van de opening van de Openbare Bibliotheek Amsterdam in juli 2007. Hij reageerde meteen enthousiast en een maand laten ontmoetten zij elkaar.

Laurentien van Oranje is al meerdere jaren werkzaam op het gebied van milieuvraagstukken en duurzaamheid (o.a. African Parks, European Climate Foundation, WWF, Fauna & Flora International). Prinses Laurentien richtte in 2004 de Stichting Lezen & Schrijven op die zich inzet om laaggeletterdheid te voorkomen en terug te dringen. Zij is sinds 2009 UNESCO Speciaal Gezant voor Geletterdheid en sinds 1 februari 2011 benoemd tot Voorzitter van de High level Group on Literacy die door de Europese Commissie is ingesteld. De prinses wordt veelvuldig betrokken bij (voor)leesprojecten voor kinderen en volwassenen.  Prinses Laurentien en prins Constantijn hebben drie kinderen: Eloise (8), Claus-Casimir (6) en Leonore (4).

Sieb Posthuma is één van de meest toonaangevende illustratoren en kinderboekenauteurs in Nederland. Zijn werk verschijnt in verschillende landen en won diverse prijzen, waaronder de Gouden Penseel in 2009. Posthuma verzorgt regelmatig workshops met kinderen en voorleessessies in scholen, bibliotheken en boekwinkels. Behalve schrijven en illustreren animeerde hij films voor Sesamstraat, ontwierp hij Kinderpostzegels en maakte de decors en kostuums voor Coppelia van Het Nationale Ballet. Van zijn Rintje-verhalen en -tekeningen wordt momenteel een animatieserie voor televisie geproduceerd en deze herfst is in het theater een visuele muziekvoorstelling te zien, op basis van zijn prentenboek Mannetje Jas.