Praten over Mr Finney

Kinderen zitten vol fantasie, die door lezen of voorlezen wordt geprikkeld. Door na het voorlezen samen over onderwerpen en gebeurtenissen in het boek te praten, stimuleert u kinderen hun fantasie te gebruiken. Misschien brengen de volgende vragen de kinderen en u op een idee voor leuke gesprekken.

Mr Finney

Mr Finney is het hoofdkarakter van dit verhaal. Weet je uit welke taal het woord ‘Mr’ (uitgesproken als ‘mister’) komt? Waarom denk je dat hij Mr Finney heet?

Lievelingsplek

Mr Finney zit het liefst op de onderste tak van zijn lievelingsboom. Heb jij ook een lievelingsplek, in huis of buiten? Hoe ziet die plek eruit? Waarom is dat je lievelingsplek?

Tuin

Mr Finney zorgt goed voor zijn tuin. Heb jij een tuin of een balkon of ga je wel eens naar het bos? Heb jij planten en dieren om voor te zorgen? Met wie doe je dat?

Vrienden

De beste vriend van Mr Finney is Slak. Zelfs zonder woorden begrijpen ze elkaar. Wie is jouw (beste) vriend of vriendin? Wat doen jullie graag samen?

Goed kijken

Volgens Mr Finney zijn kijken en zien niet hetzelfde. Sommige dingen in de natuurlijk zijn heel mooi, maar zie je pas als je heel goed kijkt. Bijvoorbeeld het licht van de zon dat door de bomen schijnt, of de druppels van de dauw in een spinnenweb. Wat vind jij mooi in de natuur?

Regenboog

Mr Finney vraagt zich af of iedereen dezelfde regenboog ziet. Heb je wel eens een regenboog gezien? Weet je hoe een regenboog ontstaat? Pinky Pepper vindt roze de mooiste kleur, maar die zit niet in de regenboog. Weet je welke kleuren de regenboog heeft? Wat is jouw lievelingskleur?

Op reis

Mr Finney gaat op reis in zijn FinMobiel. Ben je wel eens op reis of op vakantie geweest, en waar naartoe? Ging je met de fiets, de auto, de trein, de boot of het vliegtuig? Waar zou je wel eens naartoe willen?

Ruzie

Mr Finney is boos op de eekhoorn, die de schillen van de beukennootjes zomaar in zijn tuin gooit. Wat vind je van de oplossing die Mr Finney bedenkt? Ben jij ook wel eens boos op iemand? Hoe los je dat dan op?

De aarde

Door vragen te stellen ontdekt Mr Finney dat er niet altijd goed voor de aarde wordt gezorgd. De aarde ruikt vervuild en dieren krijgen ruzie. Waar kwam dat door? Vind je dat mensen goed voor de aarde zorgen? Wat gaat er goed of niet goed?

De natuur

De walrus zegt in het verhaal dat oplossingen dichterbij liggen dan je denkt. Wij kunnen zelf ook helpen de natuur schoon te houden. Bijvoorbeeld door het licht uit te doen in kamers waar je niet bent, of de kraan dicht te draaien tijdens het tandenpoetsen. Wat zouden we nog meer kunnen doen om de natuur schoon te houden?

 

Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met de Hogeschool Utrecht.